Importanța monitorizării ciclului menstrual atunci când îți dorești o sarcină
Deși în prezent, conform Organizației Mondiale a Sănătății, raportul dintre patologiile de infertilitate feminine și masculine este de 1 la 1, scăderea vârstei la care este diagnosticată infertilitatea în cazul femeilor reprezintă un semn de îngrijorare. De asemenea, vârsta medie pentru conceperea primului copil a crescut: de la intervalul de 23-26 de ani la cel de 29-30 de ani; decizie ce poate veni la pachet cu diverse afecțiuni puse sub lupă cu efect întârziat.
Cazurile de menopauză precoce (încetarea perioadei reproductive la femeie), epuizarea rezervei ovariene până în vârsta de 30 de ani sau chiar moștenirea unei rezerve ovariene deficitare încă de la naștere sunt tot mai frecvente. Printre cele mai des întâlnite cauze ale infertilității feminine se numără: probleme la nivelul trompelor uterine (23%) și la nivelul uterului (22%), endometrioza (17%) și rezerva ovariană redusă (15%).
Diagnosticarea corectă este esențială în tratarea infertilității, deoarece cauzele pot fi multiple, nu există simptome clare și este descoperită târziu în majoritatea cuplurilor. O monitorizare riguroasă cu ajutorul unei aplicații mobile sau ținerea unui calendar lunar cu informații despre ciclul menstrual se numără printre primii pași care vă pot aduce mai aproape de visul de a deveni mame.
Următoarele informații ar trebui notate:
– data de începere și încheiere a menstruației;
– tipul fluxului menstrual: obișnuit, abundent, cu sau fără cheaguri de sânge etc.;
– orice tip de durere;
– modificări ale stării de sănătate și/sau de spirit.
Aceste detalii sunt de folos în interpretarea și soluționarea tulburărilor hormonale, ne pot ajuta în depistarea unor probleme medicale, însă și în sprijinirea obținerii mai ușor a unei sarcini dorite. Un flux menstrual considerat normal durează între 3–7 zile, apare la fiecare 21-35 zile (se calculează începând cu prima zi a unei menstruații până în prima zi a următoareia) și diferă de la slab, moderat la abundent, în funcție de mai mulți factori precum nivelul de activitate fizică depus, stilul de alimentație, administrarea de pilule anticoncepționale etc. Scăderea duratei ciclului menstrual poate fi un prim semnal al scăderii infertilității.
Aplicațiile îți permit să înregistrezi și să ai în vedere toate variabilele, pentru a evita complicațiile.
Știai că, deși este puțin probabil să rămâi însărcinată dacă ai un contact sexual în timpul ciclului menstrual, totuși este posibil? Da, se poate, însă doar în cazul în care ai o menstruație de tip neregulat și poate sângerezi mai mult decât media. Atunci fereastra ta de fertilitate maximă se poate suprapune cu această perioadă. De asemenea, șansele de reușită a unei concepții cresc considerabil dacă un contact sexual coincide cu perioada cea mai fertilă (începe cu 12 până la 16 zile înainte de data la care urmează menstruația următoare).
Dacă monitorizarea ciclului menstrual nu este o rutină în viața ta, să ții cont de aceste aspecte fără date concrete poate fi dificil; iar evitarea riscului planificării unei sarcini în momentul în care nu mai poate fi susținută din punct de vedere biologic, chiar și mai dificil.
Cercetători din întreaga lume dezvoltă și certifică cu succes, după teste clinice pe eșantioane reprezentative, aplicații medicale de monitorizare a ciclului menstrual, respectiv a perioadei fertile.
Avantajul unei astfel de aplicații este faptul că algoritmii ce îți furnizează diverse informații concrete, te pot ajuta atât în evitarea sarcinilor nedorite, cât și în obținerea celor atât de mult visate. Mai mult de atât, tehnologia a avansat vertiginos astfel încât unele aplicații pot înregistra în timp util chiar și modificări la nivel de hormoni, sau pot fi utilizate și pe parcursul unei sarcini furnizând indicatori importanți, strâns legați de posibilitatea unui avort spontan în primul trimestru. Alte aspecte care pot fi remarcate de către o femeie care își monitorizează constat ciclul menstrual, respectiv fertilitatea se referă la producția mucusului cervical, care este mai puțin vâscos în momentul în care permite trecerea facilă a spermatozoizilor din vagin în cavitatea uterină.
Este important să reținem că nivelul fertilității feminine este strâns conectat cu modul în care funcționează sistemul reproductiv, iar o atenție deosebită și o monitorizare clară a ciclului menstrual sunt absolut necesare. Această rutină vă ajută atât să vă faceți o imagine mai detaliată asupra stării generale de sănătate, cât și să sesizați în timp util posibile probleme ce țin de fertilitatea dumneavoastră.