Sonohisterografie (SHG)

Ce este sonohisterografia cu soluție salină ( SHG ) ?

Sonohisterografia este o tehnică prin care se vizualizează ecografic interiorul uterului, după ce se introduce ser fiziologic prin col, în cavitatea uterină. Sonohisterografia poate descoperi cauze ascunse ale unor probleme, incluzând sângerări uterine anormale, infertilitate, avorturi recurente.

Prin această metodă se pot depista:

  •  Formațiuni anormale în interiorul cavității uterine ( fibroame sau polipi )
  •  Aderențe endometriale / sinechii
  •  Leziuni / formațiuni maligne
  •  Defecte congenitale uterine

 Cum se efectuează SHG ?

SHG se efectueaza de obicei în prima parte a ciclului menstrual, după menstruație. Procedura începe cu o examinare ecografică transvaginală, după care un cateter îngust este introdus prin col, în cavitatea uterină. Examinarea ecografică este continuată in timp ce soluția salină sterilă este introdusă in uter.

Riscurile și complicațiile procedurii :

 Poate cauza crampe ușoare, sângerări sau scurgeri vaginale. Unele femei pot avea crampe pentru mai multe ore. Cea mai frecventă complicatie severă a SHG este infecția pelvină; totusi, acesta apare în mai putin de 1% din cazuri . Trebuie să contactați medicul dacă prezentați durere și/sau febră în primele 2 zile de la efectuarea SHG. Unii medici prescriu analgezice și/sau antibiotice înaintea procedurii.

Înscrie-te acum la newsletter!

Fi primul care află ultimele noutăți!