Fertilizarea în vitro – o tendință pentru noii părinți

Fertilizarea în vitro – o tendință pentru noii părinți

Institutul Național de Statistică oferea în luna februarie a acestui an date concrete conform cărora în anul 2021 România a înregistrat cel mai mic număr de copii născuți în ultima sută de ani (sub 180.000). Starea de pandemie și instabilitatea unui viitor prosper au contribuit cu siguranță la aceste date, iar țara noastra nu este singura care se confruntă cu o tendință de scădere a natalității, respectiv creștere a infertilității. Societăți întregi trec prin acest scenariu comun, deoarece stilul de viață și contextul social în care trăim ne afectează tot mai mult și sănătatea reproductivă. Organizația Mondială a Sănătății declară că un cuplu din patru este afectat de probleme de fertilitate, cauzele fiind numeroase.

Vestea bună este că, în paralel cu acest declin demografic, terapiile medicale și diverse tratamente din domeniul Reproducerii Umane Asistate (RUAM) sunt tot mai accesibile. S-au dezvoltat modalități de tratament ce includ: medicamente pentru problemele de ovulație, intervenții chirurgicale de corecție în sistemul reproductiv al ambelor sexe, inseminare artificială, fertilizare în vitro (FIV), vitrificare, embriotransferuri cu embrioni decongelați etc.

Cuplurile care își doresc un copil și nu reușesc acest lucru în mod natural între șase luni și un an de raport sexual neprotejat apelează cu încredere la aceste soluții inovatoare.

Doar în clinica noastră s-au efectuat anul trecut un număr de x FIV-uri cu o rată de succes de 45,76% la cupluri cu vârsta sub 35 de ani, 37,66% la cupluri cu vârsta cuprinsă între 35-37 de ani, 32,73% în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 38-40 de ani, procentul scăzând sub 15% la cupluri cu vârsta peste 41 de ani. – aici m-ar ajuta o informație din partea voastră

Fertilizarea în vitro este o procedură eficientă ce are drept miză obținerea unei sarcini care să evolueze până la termen (37-40 de săptămâni). Practic, embrionii obținuți în afara corpului, în laborator, prin prezența ambelor celule reproductive apte de fertilizare, ovulul și spermatozoidul, sunt implantați în uter, dezvoltându-se ulterior într-o sarcină. FIV este recomandată atât în tratamentul infertilității cât şi în evitarea afecțiunilor genetice grave.

Stimularea ovariană controlată face parte din aproape toate tratamentele de FIV. Presupune colectarea a 10-15 ovocite de la parteneră, ce vor duce ulterior la un transfer de 4-5 embrioni cu capacitatea de a facilita nașterea unui copil sănătos. Această reușită este visul îndeplinit al cercetătorilor care și-au imaginat în urmă cu 4 decenii metode de obținere a mai multor ovule deodată, într-un singur ciclu de tratament. Procesul de stimulare durează între 8-12 zile și constă în injecții zilnice ce se administrează subcutanat, prin dispozitive numite pen-uri, ușor de folosit de către paciente. Pentru un răspuns optim la tratament recomandăm să faceți sport/mișcare, să optați pentru un regim sănătos de alimentație și să vă hidratați corespunzător.

În prezent fertilizarea în vitro a ajuns să fie o tendință absolut firească, caracteristică reproducerii și fertilității speciei umane. Mai multe detalii despre întreaga procedură, principalele etape, avantaje și riscuri regăsiți pe website, în secțiunea „Tratament – fertilizare în vitro”.

Atenție! Dacă un cuplu depistează probleme de infertilitate nu înseamnă că singura soluție este fertilizarea in vitro. Infertilitatea este deseori asociată cu acest tip de tratament, însă această procedură este de regulă indicată atunci când tratamentele clasice au eșuat sau în cazuri cu diagnostic ferm de rezervă ovariană foarte scăzută, respectiv perioadă de infertilitate mai mare de 3 ani. În funcție de caz, și obligatoriu sub îndrumare medicală, cuplurile pot apela la mai multe alternative din spectrul reproducerii umane asistate. Un consult și investigații specifice vă oferă întotdeauna răspunsuri și tratamente eficiente.

 

Share