Examen andrologic

Întrucât în proporţie de aproximativ 25-30% infertilitatea este rezultatul unor cauze masculine, examinarea bărbatului din cuplul infertil (examen andrologic) este indispensabilă.

Sperma ejaculată este examinată din mai multe puncte de vedere, de exemplu cantitatea spermei şi timpul de lichefiere, caracteristici biochimice, concentraţia spermei, mobilitatea, forma. Timpul de lichefiere este de 10-30 de minute, cantitatea normală a spermei este de 2-6 ml. pH-ul spermei ejaculate fluctuează între 7,2-8,0. pH-ul mai ridicat poate fi semnul unei infecţii. Pe baza criteriilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) putem considera că sperma ejaculată are capacitate de fecundare, dacă ea conţine cel puţin 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru, dintre care cel puţin jumătate sunt mobili şi cel puţin 30% au o formă anatomică normală. Înainte de efectuarea examinării trebuie să existe o abstinenţă sexuală de 3-5 zile.

Pe baza rezultatelor ar putea fi necesară o cultură microbiologică a spermei ejaculate, efectuarea unei biopsii testiculare, determinarea unor hormoni diferiţi, examen cromozomial, și, la nevoie, o terapie andrologică corespunzătoare.

Pentru o eventuală consultație sau intervenție chirurgicală (biopsie testiculară) clinica noastră colaborează cu medici specialiști urologi.