Recoltare de sânge, teste de laborator

Practic acestea înseamnă colectare de sânge. De obicei, se cer în ziua a 3-a şiîn ziua 20-21-a a ciclului.

O importanţă fundamentală o are determinarea nivelului seric al hormonului care stimulează ovulaţia (hormon foliculostimulant, FSH). În cazulanumitor boli, care duc la infertilitate este importantă şi determinarea aşa numitului hormon luteinizant (LH) care este răspunzător de crearea corpului luteal. In multe cazuri este importantă cunoaşterea proporţiei dintre cei doi hormoni. Determinarea nivelului seric al hormonului feminin produs de ovar, aşa numitul estrogen (E2), ajută la alegerea medicamentelor cu care putem stimula ovarul. Verificarea nivelului hormonului numit prolactina, care este răspunzător de lactaţie şi controlul funcţiei tiroidiene înainte de începerea oricărei terapii, are o importanţă similară.

În partea a doua a ciclului, hormonul secretat de corpul luteal (progesteron) asigură ca mucoasa uterină să fie potrivită pentru fixarea ovulului fecundat,însă în cazul în care nivelul lui este insuficient, pot surveni avorturi repetate.

In numeroase cazuri în spatele dereglărilor menstruale, respectiv la baza lipsei ovulaţiei putem găsi diferenţe cromozomiale.
Examinările hormonale pot fi completate de măsurarea temperaturii corporale. Aceasta este efectuată personal de femei, la domiciliu. Deoarece după ovulaţie temperatura bazala a corpului creşte, aceasta poate oferi o informaţie importantă privind existenţa ovulaţiei.

Pe lângă examinările hormonale, cei care suferă de boli infecţioase virale, de hepatită şi de SIDA (HIV) sunt depistaţi prin teste de laborator.