Histeroscopie, histerosalpingo-foam-sonografie

HISTEROSCOPIA

Vizualizarea cavității uterine cu un aparat endoscopic se numește histeroscopie. Indicațiile principale ale acestei proceduri în domeniul infertilității constituie elucidarea cauzelor infertilității, ale avortului habitual, ale sângerărilor uterine de etiologie neelucidată prin alte investigații și ale lipsei de implantare după transferul de embrioni de bună calitate.

Prin această metodă de investigație se pot vizualiza modificări patologice (cum ar fi: polipi endometriali, aderențe, malformații congenitale, tumori endometriale în stadiu incipient etc.), care nu pot fi evidențiate prin alte proceduri (Chiuretaj biopsic sau examen ultrasonografic). În cazul modificărilor patologice metoda permite și recoltarea unor probe pentru examen histologic. Investigația se efectuează sub anestezie generală scurtă, fără a necesita spitalizare, iar pacienta poate părăsi clinica după aproximativ 2 ore de la efectuarea procedurii. Se efectuează între zilele 7-12 ale ciclului menstrual, după o pregătire minuțioasă prealabilă.

HyFoSy

Ca o alternativă la examinarea radiologică, care prezintă efecte negative asupra ovarelor din prisma fertilității, pentru verificarea permeabilității tubare există o metodă nouă, și anume histerosalpingografia cu spumă (histero-foam salpingography, HyFoSy). Pentru efectuarea acestei investigații este nevoie doar de un aparat performant de ultrasonografie și de substanță care asigură vizualizarea structurilor anatomice studiate. Procedura este de scurtă durată, nu necesită anestezie generală și nu produce iradierea cu raze X a ovarelor,fiind astfel metoda de evaluare cel mai puțin nocivă asupra organismului femeii. Se efectueazăîn perioada cuprinsă între zilele 7-12 ale ciclului menstrual,după o pregătire minuțioasă prealabilă.