Programul național FIV 2022 – 2023 – O șansă la familie, cu sprijin financiar din partea Guvernului Român

Program fiv - Sprijin financiar pentru fertilizare in vitro

Programul național FIV 2022 – 2023 – O șansă la familie, cu sprijin financiar din partea Guvernului Român

Infertilitatea este un motiv de îngrijorare din ce în ce mai mare la nivel mondial, estimându-se că 10-15% dintre cupluri au dificultăți în conceperea unui copil. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște infertilitatea ca fiind o boală care afectează atât bărbații, cât și femeile.

Această recunoaștere globală pune în lumină importanța abordării comprehensive a infertilității – deoarece nu vorbim doar o provocare medicală, ci și de o încercare emoțională adesea dificilă -, promovând accesul la tratamente și sprijin emoțional pentru toți cei afectați.

Din fericire, avansurile în tehnologie și cercetare, împreună cu sprijinul din ce în ce mai mare din partea comunității medicale și a societății, oferă speranță și soluții pentru cuplurile care își doresc să devină părinți.

În unele cazuri, fertilizarea in vitro (FIV) poate deveni o cale promițătoare în situațiile complexe în care alte metode nu au dus la o sarcină de succes, iar opțiunile de finanțare guvernamentală pentru astfel de tratamente deschid uși către speranța unei familii pentru cuplurile aflate în această luptă. Așadar, fertilizarea in vitro poate fi recomandată ca opțiune de tratament și, deși această procedură este destul de costisitoare, accesul la un tratament finanțat de stat poate crește șansele unui rezultat de succes pentru cuplurile care se luptă cu infertilitatea.

În România, Programul național FIV 2022 – 2023 reprezintă un ajutor pentru cuplurile și femeile singure care doresc să beneficieze de sprijin financiar pentru fertilizare in vitro.

În cadrul acestui program, cuplurile și femeile singure au oportunitatea de a accesa tratamentul de fertilizare in vitro cu costuri mai accesibile. Acest demers are un impact semnificativ asupra calității vieții familiilor aflate în lupta împotriva infertilității.

Programul național FIV 2022 – 2023 reflectă angajamentul nostru față de sănătatea reproductivă și sprijinul oferit celor care își doresc să își împlinească visul de a deveni părinți. Accesul la astfel de programe nu numai că reduce povara financiară, dar și aduce speranță și susținere pentru fiecare persoană sau cuplu care se confruntă cu provocările infertilității.

Ce implică Programul național FIV 2022 – 2023?

Programul Național FIV 2022-2023, cunoscut și drept program pentru creșterea natalității, se dovedește a fi un sprijin esențial pentru cuplurile și femeile singure care se confruntă cu provocarea infertilității și aspiră să acceseze tratamentul de fertilizare in vitro (FIV).

Având la bază conceptul de a oferi suport financiar, acest program este dedicat persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, care au primit recomandare medicală pentru a urma procedura FIV.

Pentru a putea obține acest ajutor, beneficiarii trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și asigurare socială de sănătate, respectiv trebuie să depună un dosar care conține documentele justificative, pentru ca mai apoi să urmeze tratamentul într-un spital public sau o clinică privată acreditată.

Programul asigură sprijinul financiar pentru fiecare beneficiar sub forma unor vouchere care sunt destinate acoperirii costurilor legate de procedurile FIV.

Depunerea dosarelor pentru Programul Național FIV 2022-2023 a fost deschisă pe 5 decembrie 2022, oferind finanțare pentru proceduri de fertilizare in vitro pentru cupluri și femei singure. Programul a asigurat fonduri pentru un număr maxim de 2.500 de beneficiari în anul 2022, iar acest număr a crescut la 10.000 de la 1 ianuarie 2023. Statul român oferă un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar, care vine sub forma a două vouchere în valoare de 5.000 de lei, sumă aferentă tratamentului medicamentos, respectiv 10.000 de lei, sumă aferentă procedurilor medicale. Este o condiție obligatorie ca persoanele care aplică pentru acest program să nu acceseze mai mult de un program cu finanțare publică în același scop în același an.

În ceea ce privește depunerea dosarelor pentru obținerea sprijinului financiar, o informație importantă este că demersurile decurg conform principiului “primul venit, primul servit”, de aceea se recomandă ca toate cuplurile sau femeile care doresc să beneficieze de acest ajutor oferit de stat să aibă dosarele întocmite și complete la data la care începe depunerea lor. Eligibilitatea pentru program este determinată în termen de 30 de zile de la depunerea dosarelor.

Dincolo de dimensiunea financiară, acest program devine o sursă de speranță pentru cuplurile și femeile singure care își doresc profund să-și împlinească visul de a deveni părinți. Este o inițiativă care nu numai că îndreaptă atenția spre importanța natalității, ci și deschide porțile către oportunități reale pentru acei căutători de bucurii ale părinției.

Cine se poate înscrie în Programul național FIV 2022 – 2023?

Programul Național FIV 2022-2023 se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani care se confruntă cu infertilitatea și au recomandare medicală pentru fertilizare in vitro. Persoanele trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul în România și asigurare socială de sănătate, și să beneficieze de tratamentul de fertilizare in vitro în cadrul unui spital public sau al unei clinici private acreditate din țară.

Despre finanțarea obținută și ce acoperă

După cum am menționat anterior, beneficiarii care obțin această finanțare în cadrul Programului Național FIV 2022-2023 pentru a accesa tratamentele de FIV primesc 2 vouchere, unul pentru partea de tratamente medicamentoase ce pregătesc pacienta pentru procedura FIV, respectiv unul pentru procedurile medicale propriu-zise de fertilizare.

Care sunt tratamentele medicamentoase decontate prin Programul național FIV 2022 – 2023?

Voucherul de 5.000 de lei, aferent sumei tratamentelor medicamentoase, poate fi folosit pentru decontarea tratamentelor medicamentoase ce reprezintă un element esențial al procesului de fertilizare in vitro (FIV).

Aceste tratamente contribuie la pregătirea corpului pentru a obține ovocite mature și pentru a maximiza șansele de succes în obținerea unei sarcini.

În vederea asigurării unei funcționalități optime a glandei pituitare, ovarului și mucoasei uterine, tratamentele medicamentoase joacă un rol crucial în stimularea și controlul ovulației, precum și în susținerea corpului luteal pentru a menține o potențială sarcină.

Așadar, terapia medicamentoasă în contextul FIV implică diverse tipuri de medicamente, adaptate nevoilor individuale ale pacientelor.

Se utilizează medicamente de supresie pentru a regla ciclul menstrual natural și pentru a pregăti corpul pentru stimularea ovulației. Stimularea ovulației este realizată cu ajutorul hormonilor gonadotropini, care cresc numărul și calitatea foliculilor ovarieni, în timp ce medicamentele cu conținut de progesteron sunt administrate pentru a susține dezvoltarea endometrului și a asigura un mediu propice implantării embrionului.

Aceste tratamente medicamentoase sunt adaptate particularităților fiecărei paciente, luând în considerare factorii medicali și de răspuns la tratament. De la stimularea ovulației prin administrarea de compuși care acționează în zona mezencefalului (hipotalamus) și până la utilizarea preparatelor hormonale injectabile, fiecare etapă a terapiei este monitorizată atent pentru a asigura un echilibru hormonal optim și pentru a minimiza efectele adverse.

În final, terapia medicamentoasă în cadrul FIV joacă un rol fundamental în optimizarea rezultatelor și în îndeplinirea visului de a deveni părinți pentru cei care se luptă cu infertilitatea.

Care sunt procedurile medicale decontate prin Programul național FIV 2022 – 2023?

Voucherul de 10.000 de lei, aferent sumei procedurilor medicale, poate fi folosit pentru decontarea următoarelor proceduri:

  1. prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz;
  2. procesarea spermei;
  3. inseminarea ovocitelor (proprii sau donate în condițiile legii) pentru fertilizare spontană;
  4. cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 ore în funcție de procedura agreată de clinică;
  5. transferul embrionar;
  6. monitorizarea evoluției cazului, care constă în: efectuarea testului seric Beta HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar, consult ginecologic și ecografic la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3., dacă testul Beta HCG este negativ, respectiv monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3., dacă testul Beta HCG este pozitiv.

Care sunt documentele necesare pentru întocmirea dosarului?

Conform descrierii Programului național FIV 2022 – 2023 anunțate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dosarul depus de către solicitanți în vederea obținerii sprijinului financiar pentru fertilizare in vitro trebuie să cuprindă următoarele documente justificative:

  • Copii ale actelor de identitate ale solicitanților;
  • Declarație pe propria răspundere;
  • Document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de FIV, eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului;
  • Adeverință eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului, emisă cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente oficiale, conform legii, care să probeze calitatea de asigurat;
  • Acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Dosarele complete se pot depune online la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro a Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, respectiv pot fi trimise la adresa MFTES.

Într-o lume în care speranța și tehnologia se unesc pentru a depăși obstacolele, finanțarea pentru FIV devine o adevărată lumină în calea cuplurilor și femeilor singure care își doresc cu ardoare să devină părinți. Este o mostră de solidaritate și sprijin care reflectă importanța vieții și a noilor începuturi.

Într-un parteneriat cu astfel de programe, Clinica de Fertilitate Zygota Mureş, clinica numărul unu pentru cuplurile sau femeile singure din județul Mureș și din împrejurimi care apelează la tratamente pentru infertilitate, aderă la Programul național FIV 2022 – 2023, așadar vă venim cu drag în ajutor în cazul în care doriți să beneficiați de acest sprijin financiar de stat, respectiv în cazul în care aveți nevoie de informații suplimentare ori ajutor în întocmirea dosarului. Totodată, vă stăm la dispoziție pentru efectuarea tuturor investigațiilor preliminare necesare pentru a putea aplica la acest program.

Oricând simțiți că sunteți pregătiți pentru a porni pe acest drum incitant către a vă împlini visul de a deveni părinți, vă invităm să stabiliți o programare pentru un consult de specialitate la unul dintre experții noștri în fertilitate și vă așteptăm cu drag.

Share