Ce trebuie să știe un cuplu care suferă de infertilitate

Ce trebuie să știe un cuplu care suferă de infertilitate

În prezent ne aflăm la finalul unei tranziții demografice. Oficial am trecut de la un regim demografic în care natalitatea și mortalitatea erau în creștere sau fără diferențe semnificative între nivelurile lor, spre un regim demografic modern în care ambele procese sunt în declin. În mod clar ne bucură faptul că în prezent avem soluții medicale împotriva bolilor și metode de prevenție împotriva epidemiilor, astfel că nivelul mortalității s-a redus semnificativ. În ceea ce privește natalitatea avem însă niște semnale de alarmă, cel mai îngrijorător fiind faptul că nivelul de fertilitate se află sub cel de înlocuire al generaţiilor. Creșterea demografică naturală a atins nivelul maxim în anul 1964, când s-au înregistrat cu 3,6 milioane mai multe nașteri decât decese.

În 2021 rata totală a fertilității în Europa a fost estimată la 1,61 (copii născuți vii/femeie), Suedia fiind țara care înregistra cea mai mare rată, aproape 1,9. România ocupă locul 17 în rândul țărilor din UE, cu o medie de 1,65.

În timp ce previziunile demografice nu sunt foarte optimiste, medicina și tehnologia fac echipă bună în continuare și proceduri complexe de reproducere asistată, personalizate pe fiecare caz în parte sunt tot mai accesibile. Cu toate acestea vă recomandăm să nu ignorați ceasul biologic. După vârsta maternă de 35 de ani obținerea unei sarcini poate deveni o provocare, iar în cazul bărbaților, deși sperma se reface complet odată la 60-70 de zile, vârsta paternă înaintată (>45 ani) este asociată cu autism și schizofrenie infantilă (sursă: www.spectrumnews.org).

„Asociația pentru Reproducere Umană în România” concluziona în urma unui studiu de analiză faptul că 91% din cuplurile care sunt afectate de sterilitate solicită ajutorul unui medic ginecolog și doar 38% apelează la medici cu competențe în tratarea infertilității. Puține cupluri conștientizează că această problemă necesită o atenție aparte și soluții de specialitate. Ambii parteneri trebuie să parcurgă o serie de investigații specifice; este nevoie de o depistare corectă a cauzelor de infertilitate și de o cooperare de durată cu profesioniști în domeniu.

Probabil vă întrebați ce presupun mai concret aceste investigații suplimentare, specifice. În primul rând este nevoie din partea ambilor parteneri de o deschidere față de personalul specializat, principalul sprijin în îndeplinirea visului vostru. Se vor pune sub lupă o serie de aspecte ce țin de istoricul medical, obiceiuri sexuale de cuplu, analize realizate în prealabil, după care urmează proceduri medicale și consiliere permanentă.

În cazul femeilor, după examinarea ginecologică regulată care constă în: măsurarea tensiunii arteriale, precum și a înălțimii și greutății, examinarea sânilor, examen rectal, pelvian și de abdomen, testul Babeș-Papanicolau (PAP), urmează testarea ovulației, Sonohisterosalpingografia cu contrast (HyCoSy) sau Histerosalpingografia pentru examinare cavitate uterină, testarea rezervei ovariene și ecografia pelvină. Nu toate testele enumerate sunt obligatorii în toate cazurile, tocmai de aceea este nevoie de o colaborare strânsă cu medicii clinicii, pentru a decide împreună ce tratament veți urma.

În cazul bărbaților o primă investigație este examenul andrologic, adică examinarea organelor genitale. Alte analize pot consta în: spermogramă, recoltare sânge pentru determinarea nivelului de testosteron și alți hormoni masculini, testare genetică, biopsie testiculară și alte investigații imagistice. Se pune diagnosticul de infertilitate masculină dacă se înregistrează o alterare a concentrației și/sau a motilității și/sau a morfologiei spermatozoizilor în cel puțin o probă din două analize de spermă.

Printre cauzele majore ale sterilității conjugale se numără infecțiile sexuale netratate la timp, poluarea și degradarea mediului înconjurător, alimentația, stresul psihologic și alte aspecte ale stilului de viață actual al societății în care trăim.  Vestea bună e că medicina are soluții pentru infertilitate. Cereți ajutor la timp dacă vă numărați printre cuplurile cu vârsta sub 35 de ani și încercați să concepeți un copil de o perioadă mai mare de 1 an, fără reușită, respectiv dacă aveți între 35 – 40 de ani sau peste 40 de ani și încercați de o perioadă mai mare de 6 luni.

Abordarea terapeutică variază de la caz la caz, la fel cum terapia este diferențiată pentru pacientul de gen masculin și feminin. Dacă tratamentele aplicate nu reușesc să determine îndeplinirea celor 3 condiții esențiale pentru concepția naturală: ovulație prezentă, spermă viabilă și trompe uterine permeabile, se încearcă obținerea unei sarcini prin injecție intracitoplasmatică a spermatozoizilor, inseminare intrauterină sau fertilizare în vitro (FIV).

Cu siguranță aveți nevoie de mai multe clarificări, este normal. De aceea vă sfătuim să nu mai așteptați, programați-vă la o primă consultație pentru a stabili împreună șansele reale de obținere a sarcinii dorite, pe cale naturală sau FIV.

Vă așteptăm!

Share