Vizsgálatok

Ezen eljárás főbb javallatai a meddőségi
kivizsgálás során a következők:  ha meddőségi kivizsgáláskor felmerül a méh
üregének rendellenessége, az ismétlődő vetélés, a megmagyarázhatatlan
(más vizsgálatok által nem tisztázott okú) méhvérzés, illetve a megfelelő
minőségű embriók transzfere utáni sikertelen beágyazódás hátterében álló
okok beazonosítása.

A természetnek néha segítséget kell nyújtani egy várandósság létrejöttéhez és az orvos segíthet azáltal, hogy egy vékony, rugalmas műanyag csövön keresztül a spermát közvetlenül felvezeti a méhbe. Ezt az eljárást intrauterin inszeminációnak (IUI), vagy a férfi partner ondójával történő mesterséges megtermékenyítésnek hívják és alkalmazása révén növelhető a petesejt megtermékenyülésének aránya a hímivarsejttel történő találkozását követően.

Az in vitro fertilizáció alkalmával a petevezeték szerepét a laboratóriumban megteremtett körülményekveszik át. Itt kerül sor a petesejt megtermékenyítésére a gondosan előkészített hímivarsejtekkel, amit a pre-embriók tenyésztése, majd azoknak a méhnyakon keresztül a méh üregébe történő behelyezése követ.

Súlyosabb andrológiai rendellenességek , illetve egyes immunológiai hátterű meddőségi állapotok esetén az IVF során is rendkívül alacsony maradt a megtermékenyítési arány, vagy nem is jött létre. Ezért egy úgynevezett mikromanipulátor segítségével közvetlenül a petesejtbe vezetik a hímivarsejtet.

A „hatching” szó kikelést jelent. A humán embriót egy védőburok, az ún. glikoprotein membrán öleli körül, akárcsak a csirkét a tojáshéj. Az előébrény sajnos nem mindig tud saját magától kibújni, néha segítségre van szüksége. Ezt a speciális eljárást „asszisztált hatching”-nek nevezik, és alkalmazása kizárólag szigorú szakmai kritériumok mellett történhet.

A vitrifikáció egy kiváló túlélési arányt eredményező, gyors krioprezerválási eljárás, amely sikerét annak köszönheti, hogy a jégkristályképződés elmaradása miatt alacsonyabb a sejtek károsodásának kockázata.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!