Hiszteroszkópia, petevezeték átjárhatósági teszt

Hiszteroszkópia

A hiszteroszkópia (méhtükrözés) során egy endoszkópos eszköz segítségével vizsgálható a méh ürege. Ezen eljárás főbb javallatai a meddőségi kivizsgálás során a következők:  ha meddőségi kivizsgáláskor felmerül a méh üregének rendellenessége, az ismétlődő vetélés, a megmagyarázhatatlan (más vizsgálatok által nem tisztázott okú) méhvérzés, illetve a megfelelő minőségű embriók transzfere utáni sikertelen beágyazódás hátterében álló okok beazonosítása. 
Ezzel a módszerrel számos olyan kóros elváltozás (pl.  méhnyálkahártya polip, összenövések, fejlődési rendellenességek, korai stádiumú méhnyálkahártya daganatok, stb.) kimutathatóvá válik, amely más eljárással (méhnyálkahártya mintavétellel vagy ultrahangvizsgálattal) nem mutatható ki. Kóros elváltozás esetén ezzel az eljárással szövetminta is vehető szövettani elemzés céljából. A vizsgálatot rövid általános érzéstelenítésben vagy helyi érzéstelenítésben végzik, kórházi bennfekvés nélkül, és a páciens már 2 órával a beavatkozást követően elhagyhatja a klinikát. Ezt a vizsgálatot a menstruációs ciklus 7-12 napja között a legcélszerűbb elvégezni, és alapos felkészülés előzi meg.

HyFoSy (Hiszteroszalpingo-Foam-szonográfia)

A petevezetékek átjárhatóságának, illetve rendellenességeinek vizsgálata során a röntgenvizsgálat (amelynek negatív hatásai vannak a petefészkekre a termékenység szempontjából) alternatívája lehet egy újabban elérhető módszer, a hiszteroszalpingo-foam-szonográfia (HyFoSy). Ezen vizsgálat elvégzéséhez az orvosnak csupán egy modern ultrahang-készülékre és egy speciális habgélre van szüksége, amellyel láthatóvá válnak a megfelelő anatómiai struktúrák. A beavatkozás egyszerű, gyors és jól tolerálható;nincs szükség hozzá általános érzéstelenítésre vagy a petefészkek besugárzására, ezért ez a módszer sokkal kevésbé káros a női szervezetre. A legcélszerűbb a menstruációs ciklus 7-12 napja között elvégezni.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!