Andrológiai vizsgálat

Tekintettel arra, hogy a meddő párok 20-25%-ánál a háttérben kizárólag a férfi partnert érintő problémák állnak, az andrológiai vizsgálat  elengedhetetlen.

Az andrológiai vizsgálat első része mindig az anamnézisfelvételt jelenti (fejlődési rendellenességek, korábbi betegségek és életmód), majd fizikális vizsgálat következik.

A fentieket az ondóvizsgálat követi. Az ejakulált spermát több szempontból is megvizsgálják, többek között felmérik az ejakulátum pH-ját  és elfolyósodási idejét, megvizsgálják a különböző biokémiai jellemzőket, a hímivarsejtek koncentrációját, mozgékonyságát és alakját. A normális elfolyósodási idő 50 perc, az elfogadható ondómennyiség 2-6 ml. Az ejakulált sperma pH értéke 7.2 és 8.0 között változik. A magasabb pH-jú sperma fertőzésre utalhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumai alapján akkor jelenthetjük ki, hogy az ejakulált sperma jó megtermékenyítési képességgel bír, ha az milliliterenként legalább 15 millió hímivarsejtet tartalmaz, amelyeknek legalább fele motilis  és legalább 30%-a szabályos morfológiájú. A vizsgálat előtt 3, maximum 5 napos szexuális önmegtartóztatásra van szükség.

Az eredmények függvényében az ejakulált sperma mikrobiológiai vizsgálatára is szükség lehet, illetve olyan kiegészítő vizsgálatokra, amelyek segíthetnek a férfi meddőség hátterében álló okok beazonosításában, pl. herebiopszia, különböző hormonszintek mérése, kromoszómavizsgálat (kariotipizálás)  és azoospermiás faktor  (AZF) meghatározása, és  az eredmények birtokában szükség esetén elkezdhető a megfelelő andrológiai kezelés.

Egy esetleges konzultáció vagy műtéti beavatkozás (herebiopszia) elvégzése céljából klinikánk urológus szakorvosokkal is együttműködik.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!