Vérvétel, labor vizsgálatok

Ez a gyakorlatban  vérvételt jelent. Erre általában a ciklus 2. vagy 3. és 20-21. napján van szükség, amikor a ciklusra jellemző hormonszinteket ellenőrizzük.

Kulcsfontosságú a tüszőérést serkentő hormon (follikulus stimuláló hormon, FSH) szérumszintjének ellenőrzése. Bizonyos meddőséget kiváltó betegségek esetén (pl. PCOS) a tüszőnövekedésért, petesejt kilökődéséért és a sárgatest kialakulásáért felelős ún. luteinizáló hormon (LH) mérése is fontos. Ezen kívül az említett hormonok egymáshoz viszonyított arányának kiszámítása is alapvető fontossággal bír. A petefészek által termelt női hormon, az ún. ösztrogén (E2) szérumszintjének megállapítása segít a petefészket hatékonyan stimulálni képes gyógyszer kiválasztásában. Bármilyen kezelés elkezdése előtt hasonlóan fontos a tejelválasztásért felelős,prolaktinnak nevezett hormon szérumszintjének mérése, valamint a pajzsmirigyfunkció ellenőrzése.

A ciklus második felében a sárgatest által termelt hormon (progeszteron) megfelelővé teszi a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt befogadására.  Az ismételt vetélésekkel járó esetek hátterében alacsony progeszteronszint állhat.

Számos hormonproblémával és az ovuláció hiányával küzdő nőnél különböző kromoszóma-rendellenességek állhatnak a háttérben, ezért fontos lehet a vérből történő un. kariotipizálás .

A hormonális változások követésében a vérvizsgálatok mellett a test alaphőmérsékletének mérése is hasznos módszernek bizonyulhat. Ez egy  rendkívül egyszerű módszer, amelyet a nők saját maguk, otthon is elvégezhetnek. Ismerve azt, hogy az alap testhőmérséklet az ovuláció után megemelkedik, ez a teszt hasznos információkkal szolgálhat az ovuláció bekövetkezését illetően.

A hormonvizsgálatokon kívül a különböző vírusfertőzések (hepatitisz, HIV) is kimutathatóak vérvizsgálat útján.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!