Vitrifikáció/Mélyfagyasztás

Tárolás fagyasztás útján

A termékeny nők életében különböző betegségek kezelési következtében a petefészkek működése károsodhat. Visszafordíthatatlan károsodást okoznak első sorban a citosztatikumos kezelések. Ezeket a gyógyszereket a rosszindulatú daganatok kezelésében használják pld. melldaganat, bőrrák, leukémia, méhnyakrák, petefészekrák korai stádiuma stb). A korai felismerés és s célzott kezelés következtében a női pácienseknek túlélési aránya igen kedvező az életminőség kiváló marad. Az onkológiai kezelés következménye lehet azonban, hogy a petefészek működése a természetesnél hamarabb leáll, jóval az ötven éves életkor előtt petefészek elégtelenség jön létre.


Petesejt tárolása

A pár évvel ezelőtt még kísérleti stádiumban levő módszer napjainkban rutineljárássá vált. Előnye abban rejlik, hogy a petesejt fagyasztással történő tartósítása partner hiányában is megvalósítható.
A petesejt egy nagyobb méretű sejt, mely sok vizet tartalmaz, ez érzékennyé és törékennyé teszi. A sejtekben a fagyasztás következtében kristályok képződnek, ezért speciális anyagokat és fagyasztási módszereket dolgoztak ki az eredmények javítása érdekében. Az úgynevezett lassú fagyasztás és gyors felmelegítés folyamata következtében az embriók túlélési aránya 50%, de a teherbeesés aránya nem éri el a 10% sem.
A petesejtek és preembriók tárolásában egy teljesen új módszer kezd teret hódítani. Ez az u. n vitrifikáció, melynek következtében a túlélési arány 64-69%-ra nőtt és a teherbeesés lehetőségeis jelentősen nagyobb. Nem téveszthetjük szem elől azt a tényt, hogy bár a részeleges eredmények bíztatóak, nagyon kevés teherbeesésről számolnak be, melyek a fent említett módszerek következtében jöttek létre.

Előébrény tárolása

Ami a munkafolyamatot illeti, a megtermékenyített petesejtek tárolása mélyfagyasztással, az egyik legrészletesebben kidolgozott módszer. A módszerrel tárolt embriók túlélési aránya 35-90%, a beágyazódás aránya embriónként 8-30%, az összterhességek (kumulatív) aránya, többszöri beültetés után meghaladja a 60%-ot.
Megjegyezzük, hogy a módszer kivitelezésének feltétele az, hogy a női páciensnek élettársa illetve férje legyen.
A módszer hátránya lehet, a petefészkek stimulációja (nem alkalmazható nagyon fiatal életkorban), mely pár héttel kitolja az esetleges sugár-, illetve kemoterápia elkezdését. Nem elhanyagolható azon szempont az sem, hogy a hormonkezelés következtében a hormonszint emelkedik, ami a hormonérzékeny daganatok esetén nem közömbös a  progresszió szempontjából.
Összefoglalva: a termékenységet veszélyeztető kezelések elkezdése előtt, a nőknek több féle módszer áll rendelkezésükre, melyek által termékenységük megőrizhetik és utólag gyereket vállalhatnak. Ezen módszerek jelentős része, technikailag pontosan kivitelezett, a megoldások biztonságosak, a mélyfagyasztási módszerek számítógépes vezénylésűek, újabban azonban a precíz kézi munkát igénylő vitrifikációt alkalmazzuk. A módszer hatékonyságáról a páciensek tájékoztatása elengedhetetlen, de fontos az állandó tájékoztatás az egyre aktuálisabb módszerekről, melyek állandó dinamikus fejlődésben vannak.

A számfeletti embriók mélyfagyasztása
(Krioprezerválás, kriokonzerválás)

Ha háromnál több petesejtet termékenyítenek meg, lehetőség van a számfeletti embriók lefagyasztására, melyek egy következő ciklusban beültethetők, ami általában gyógyszeresen nem kezelt ciklus. Ez a lehetőség nagy segítség akkor, ha az  beültetés sikertelen,de akkor is, ha újabb terhességre vállalkozik a leendő kismama. A lefagyasztott embriók 10 évig tárolhatók és felhasználhatók egy második, illetve harmadik beültetésre.

Mélyhűtve tárolás: Vitrifikáció

A kiváló minőségű tápközeg használata nagyszámú életképes embriót eredményez. Ez, valamint az egyetlen embrió beültetését ajánló kezelési terv együttesen hangsúlyozza ki a szám feletti, jó minőségű  embriók vitrifikációjának kiemelt fontosságát.

A vitrifikáció a gaméták és embriók krioprezerválásának gyors fejlődés alatt álló módszere. A vitrifikáció a meghatározás értelmében „egy oldatnak a hűtés során a viszkozitás extrém szintű megemelkedésének következtében létrejövő – jégkristályképződés nélküli – azonnali megszilárdulását jelenti”. A vitrifikáció egy kiváló túlélési arányt eredményező, gyors krioprezerválási eljárás, amely sikerét annak köszönheti, hogy a jégkristályképződés elmaradása miatt alacsonyabb a sejtek károsodásának kockázata. A módszer alkalmazásával a felmelegítéskor akár 88-91%-os túlélési arány is biztosítható. A lefagyasztott embriók 10 évig tálhatók károsodás nélkül.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!