Ultrahang vizsgálat

Erre a vizsgálatra  a meddőségi kezelés ideje alatt többször is sor kerül. Az ultrahangos vizsgálat egyrészt a nemi szervek különböző anatómiai eltéréseinek felderítésében hasznos, másrészt pedig ezzel követhető a petefészkekben található follikulusok (tüszők) állapota és növekedése a petefészek-stimulációs terápia ideje alatt. Az ultrahangvizsgálat a tüszőrepedés bekövetkezését is kimutathatja.

Bármilyen szervi eredetű meddőség kizárása érdekében az ultrahangos képalkotásnak ki kell terjednie a méhüregre, a petevezetékekre és azok környezetére, bármilyen esetleges összenövés kizárása végett. Számos állapot hajlamosít szervi eredetű meddőségre: korábban lezajlott vagy krónikus fertőzések (vakbélgyulladást követően, a petevezetékek gyulladása, nemi úton terjedő betegségek, szövődményekkel járó abortusz), de lehetnek nem fertőzéses eredetű állapotok is, ilyen például a petevezeték veleszületett hiánya, jóindulatú méhdaganatok (mióma) vagy az endometriózis.

Az ambuláns körülmények között, kórházi beutalás nélkül, a ciklus első felében elvégezhető hiszteroszalpingo-kontraszt-szonográfia (HyCoSy, újabban: HyFoSy) modern ultrahangos képalkotó eljárásnak tekinthető. A vizsgálat során egy vékony, rugalmas katétert vezetünk be a méhszájon át az endometriális üregbe, majd a katéteren keresztül kontrasztanyagot fecskendezünk a méh üregébe, illetve a petevezetékekbe ultrahangos kontroll alatt. Ezzel az eljárással felmérhető a petevezetékek átjárhatósága, valamint kimutathatóak a méh esetleges anatómiai rendellenességei. A módszer előnyei közé tartozik, hogy érzéstelenítést nem igényel, ambuláns körülmények között elvégezhető egyszerű és gyors vizsgálat, amely nem jár röntgensugárzással, mégis alaposan és gyorsan felmérhető általa a méh és petevezetékek állapota.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!