Születésszám növelését célzó program

Program leirása :

A  Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium költségvetéséből finanszírozott új a születésszám növelését célzó program állami költségvetésből nyújt számottevő támogatást a meddő párok, vagy egyedülálló nők számára. A program célja a meddő párok és az egyedülállók  anyagi támogatása, az ajánlott speciális orvosi eljárások elvégzése érdekében melynek fő célja a romániai születésszám növekedésének támogatása. A támogatás összértéke 15.000 RON, amiből 10.000 RON beavatkozásokra, 5.000 pedig a specifikus gyógyszerek beszerzésére vehető igénybe.

A 2022-es évre a program maximum 2500 személynek, 2023.01.01-től pedig maximum 10.000 személynek nyújt pénzügyi támogatást.

Jogosultsági kritériumok :

  • a meddő pár két tagja (házas vagy nem)/ a meddő nőnek román állampolgárnak kell lennie, és romániai lakhellyel kell rendelkeznie
  • a meddő pár két tagjának (házas vagy nem) / meddő nőnek, a romániai Egészségbiztositási Rendszer biztositott tagjának kell lennie.
  • az ajánlott speciális orvosi eljárásokat a program partnerének számító, Románia területén található egészségügyi egységben kell elvégezni, amely jogosult ilyen jellegű tevékenységek végzésére.
  • a kedvezményezett nő életkora 20 és 45 év közötti lehet.

A programba való beíratkozáshoz szükséges dokumentumok:

Regisztrációs kérelem, amely tartalmazza a következő igazoló dokumentumokat :

  • A kérelmezők személyazonosító okmányainak másolata
  • A saját felelősségre kitőltött nyilatkozat
  • A meddőség diagnosztizálását igazoló dokumentum az IVF-eljárás lefolytatásának orvosi javallatával, amelyet IVF-re és orvosilag asszisztált humán reprodukcióra szakosodott szülész-nőgyógyász szakorvos, a partneregészségügyi egység alkalmazottja vagy munkatársa állít ki, legfeljebb 60 nappal a dokumentum benyújtása előtt
  • Az Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított igazolás, amely igazolja, hogy a kérelmező az Egészségbiztositási Rendszer biztositott tagja, amelynek kiállitása és a mappa benyújtása között legfeljebb 60 nap telhet el, vagy bármilyen más hivatalos, törvény szerinti dokumentum, amely igazolja, hogy a kérelmező biztosított.
  • Egyedi megállapodás a személyes adatok védelmére

A kitöltendő dokumentumok az alábbi e-mail cimen tölthetőek le : https://mfamilie.gov.ro/1/crestere-natalitate/

A dokumentumokat aláírva és a másolatokat „Conform cu originalul” megjegyzéssel és aláírással hitelesítva online lehet beküldeni a natalitate@mfamilie.gov.ro e-mail cimre.

Akinek erre nincs lehetősége, elküldheti postai úton is a következő címre:

Piața Victoriei nr. 1, sector 1,
CP 011791, București, România

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!