Examinare

Sonohisterografie ( SHG )

Ce este sonohisterografia cu soluție salină ( SHG ) ?

Sonohisterografia este o tehnică prin care se vizualizează ecografic interiorul uterului, după ce se introduce ser fiziologic prin col, în cavitatea uterină. Sonohisterografia poate descoperi cauze ascunse ale unor probleme, incluzând sângerări uterine anormale, infertilitate, avorturi recurente.

Prin această metodă se pot depista:

  •  Formațiuni anormale în interiorul cavității uterine ( fibroame sau polipi )
  •  Aderențe endometriale / sinechii
  •  Leziuni / formațiuni maligne
  •  Defecte congenitale uterine

 Cum se efectuează SHG ?

SHG se efectueaza de obicei în prima parte a ciclului menstrual, după menstruație. Procedura începe cu o examinare ecografică transvaginală, după care un cateter îngust este introdus prin col, în cavitatea uterină. Examinarea ecografică este continuată in timp ce soluția salină sterilă este introdusă in uter.

Riscurile și complicațiile procedurii :

 Poate cauza crampe ușoare, sângerări sau scurgeri vaginale. Unele femei pot avea crampe pentru mai multe ore. Cea mai frecventă complicatie severă a SHG este infecția pelvină; totusi, acesta apare în mai putin de 1% din cazuri . Trebuie să contactați medicul dacă prezentați durere și/sau febră în primele 2 zile de la efectuarea SHG. Unii medici prescriu analgezice și/sau antibiotice înaintea procedurii.

Examen andrologic

Întrucâtîn proporţie de aproximativ 25-30% infertilitatea este rezultatul unor cauze masculine, examinarea bărbatului din cuplul infertil (examen andrologic) este indispensabilă.

Sperma ejaculată este examinată din mai multe puncte de vedere, de exemplu cantitatea spermei şi timpul de lichefiere, caracteristici biochimice, concentraţia spermei, mobilitatea, forma. Timpul de lichefiere este de 10-30 de minute, cantitatea normală a spermei este de 2-6 ml. pH-ul spermei ejaculate fluctuează între 7,2-8,0. pH-ul mai ridicat poate fi semnul unei infecţii. Pe baza criteriilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) putem considera că sperma ejaculată are capacitate de fecundare, dacă ea conţine cel puţin 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru, dintre care cel puţin jumătate sunt mobili şi cel puţin 30% au o formă anatomică normală. Înainte de efectuarea examinării trebuie să existe o abstinenţă sexuală de 3-5 zile.

Pe baza rezultatelor ar putea fi necesară o cultură microbiologică a spermei ejaculate, efectuarea unei biopsii testiculare, determinarea unor hormoni diferiţi, examen cromozomial, și, la nevoie, o terapie andrologică corespunzătoare.

Pentru o eventuală consultație sau intervenție chirurgicală (biopsie testiculară) clinica noastră colaborează cu medici specialiști urologi.

Examen ginecologic general

Este un examen ginecologic obişnuit.
Modificărileanatomice aflate în spatele infertilităţii sunt indicate cel mai frecvent de durerea pelviană şi rezultatele anormale ale examinării ginecologice. Este demn de menționat că în cazul unei inflamaţii ovariene mai serioase (acestea niciodată nu sunt doar simple inflamaţii ale ovarului, ci afectează de regulă și trompele falopiene), obturarea trompei uterine are o probabilitate de 11%, iar în caz de inflamații repetate procentul crește la 54%.

Consultaţia, anamneza

În cadrul anamnezei, medicul poartă o discuţie cu pacienţii despre istoricul cuplului infertil, eventualele boli, intervenţii, operaţii anterioare şi examinările recomandate. Dacă este necesar, medicul face o informare scurtă în legătură cu problematica infertilităţii.

Recoltare de sange, teste de laborator

Practic acestea înseamnă colectare de sânge. De obicei, se cer în ziua a 3-a şiîn ziua 20-21-a a ciclului.

O importanţă fundamentală o are determinarea nivelului seric al hormonului care stimulează ovulaţia (hormon foliculostimulant, FSH). În cazulanumitor boli, care duc la infertilitate este importantă şi determinarea aşa numitului hormon luteinizant (LH) care este răspunzător de crearea corpului luteal. In multe cazuri este importantă cunoaşterea proporţiei dintre cei doi hormoni. Determinarea nivelului seric al hormonului feminin produs de ovar, aşa numitul estrogen (E2), ajută la alegerea medicamentelor cu care putem stimula ovarul. Verificarea nivelului hormonului numit prolactina, care este răspunzător de lactaţie şi controlul funcţiei tiroidiene înainte de începerea oricărei terapii, are o importanţă similară.

În partea a doua a ciclului, hormonul secretat de corpul luteal (progesteron) asigură ca mucoasa uterină să fie potrivită pentru fixarea ovulului fecundat,însă în cazul în care nivelul lui este insuficient, pot surveni avorturi repetate.

In numeroase cazuri în spatele dereglărilor menstruale, respectiv la baza lipsei ovulaţiei putem găsi diferenţe cromozomiale.
Examinările hormonale pot fi completate de măsurarea temperaturii corporale. Aceasta este efectuată personal de femei, la domiciliu. Deoarece după ovulaţie temperatura bazala a corpului creşte, aceasta poate oferi o informaţie importantă privind existenţa ovulaţiei.

Pe lângă examinările hormonale, cei care suferă de boli infecţioase virale, de hepatită şi de SIDA (HIV) sunt depistaţi prin teste de laborator.

2021 Copyright © www.fivmures.ro, All Rights Reserved | Powered by: 4M Concept Studio.