Sprijin și profesionalism pentru o viață noua

Sprijin și profesionalism pentru o viață noua

Ce se întâmplă în urma fertilizării artificiale, respectiv la ce cheltuieli se pot aştepta cuplurile care necesită ajutor în acest sens? Despre aceste aspecte am discutat cu Dr. Nagy Barna, medic primar obstetrică-ginecologie, directorul medical al Clinicii de Fertilitate Zygota din Sângeorgiu de Mureş.
– Fiecare cuplu care apelează la noi beneficiază de consiliere detaliată în vederea pregătirii pentru procesul terapeutic corespunzător.  

– Ce se întâmplă după prima prezentare a unui cuplu la clinica Zygota?
– În primul rând solicităm analizele din care se poate deduce cauza infertilităţii sau dimpotrivă, lipsa cauzelor, întrucât la 10-15% dintre cazuri nu se cunoaşte originea infertilităţii. Urmează apoi un tratament medicamentos, aşa-numita hiperstimulare ovariană controlată, care ţinteşte obţinerea mai multor ovocite (celule reproductive feminine). În cazul fecundării naturale, lunar în ovar apar mai mulţi foliculi însă doar unul singur creşte în dimensiuni şi acesta conţine un ovul matur, bine dezvoltat. Restul celulelor se atrofiază, deci se pierd. În urma procedurii amintite obţinem mai multe ovule și mai mulţi embrioni. 

– Dacă se obţin ovulele mature, care este pasul următor?
– La momentul oportun se aspiră lichidul folicular cu ovulele conţinute, se trimit la laborator unde biologul efectuează fertilizarea. Cultivarea durează între 3-5 zile, după care putem transfera mai mulţi embrioni în uter. Embrionii neutilizaţi se pot congela. 

– Întregul procedeu de fertilizare in vitro costă în jur de 3-4 mii de euro, iar o parte din costuri pot fi decontate.
– Da, statul îşi asumă o treime din cheltuieli. Ministerul Sănătăţii decontează persoanelor asigurate costurile pentru aspiraţie, cultivarea embrionilor timp de 3 zile şi cele aferente unui transfer de embrioni. Deocamdată programul nu are termen limită, deci cuplurile interesate pot solicita sprijin pe tot parcursul anului. Clinica noastră a primit fonduri pentru decontarea a 71 de proceduri.  

– Care sunt condiţiile pentru obţinerea suportului financiar?
– În cadrul programului pot participa femei cu vârsta între 24-40 de ani, dar nu pot utiliza spermă de la donor. Programul poate fi accesat de cuplurile afectate de boli ale trompelor uterine, spermă de slabă calitate sau în cazul unor afecţiuni care fac imposibilă fertilitatea naturală. De asemenea, pot solicita sprijin şi cuplurile cu multiple încercări nereușite. 

– În experienţa Dvs. cât de curajoase sunt cuplurile în privinţa deciziilor de acest gen?
– Tot mai multe cupluri îndrăznesc să apeleze la noi cu probleme de infertilitate. La început mamele nu doreau să aducă nici măcar fotografii ale bebeluşilor lor concepuţi la noi, însă astăzi îşi asumă cu mai mult curaj faptul că da, au un copil conceput în eprubetă şi astfel peretele mândriei noastre devine tot mai încărcat cu pozele micuţilor! Este un sentiment deosebit de plăcut şi pentru noi, iar faptul că munca noastră dă rezultate ne motivează!


Sursa: revista Noileg

Share

Lasă un răspuns