Kivizsgálás

Posztkoitális teszt, PCT, Huhner-teszt

Közösülés utáni vizsgálat (posztkoitális teszt, PCT, Huhner-teszt) = a méhszáj eredetű meddőség vizsgálata

Az ovuláció alatt (általában a ciklus 12-14. napján) a méhnyaki mirigyeknek megfelelő minőségű és mennyiségű, csúszós nyákot kell termelniük, hogy ezáltal elősegítsék a hímivarsejteknek a petevezetékekig történő eljutását, lehetővé téve ezáltal a petesejtek megtermékenyítését. A PCT-vel ellenőrizhető ezen folyamat normális lefolyása.

A ciklus közepén a közösülést követő 6-8 órában mintát veszünk a méhnyakat borító nyákból.

A vizsgálat során megvizsgálják a begyűjtött nyák különböző tulajdonságait (a mennyiségét, nyúlósságát, a hímivarsejtek számát, ellenanyagok jelenlétét, stb.).

A méhnyakrákszűréshez hasonló vizsgálat nem jár fájdalommal.

Ultrahangos vizsgálat, ultrahangos átjárhatósági vizsgálat ( HyFoSy)

Erre a vizsgálatra  a meddőségi kezelés ideje alatt többször is sor kerül. Az ultrahangos vizsgálat egyrészt a nemi szervek különböző anatómiai eltéréseinek felderítésében hasznos, másrészt pedig ezzel követhető a petefészkekben található follikulusok (tüszők) állapota és növekedése a petefészek-stimulációs terápia ideje alatt. Az ultrahangvizsgálat a tüszőrepedés bekövetkezését is kimutathatja.

Bármilyen szervi eredetű meddőség kizárása érdekében az ultrahangos képalkotásnak ki kell terjednie a méhüregre, a petevezetékekre és azok környezetére, bármilyen esetleges összenövés kizárása végett. Számos állapot hajlamosít szervi eredetű meddőségre: korábban lezajlott vagy krónikus fertőzések (vakbélgyulladást követően, a petevezetékek gyulladása, nemi úton terjedő betegségek, szövődményekkel járó abortusz), de lehetnek nem fertőzéses eredetű állapotok is, ilyen például a petevezeték veleszületett hiánya, jóindulatú méhdaganatok (mióma) vagy az endometriózis.

Az ambuláns körülmények között, kórházi beutalás nélkül, a ciklus első felében elvégezhető hiszteroszalpingo-kontraszt-szonográfia (HyCoSy, újabban: HyFoSy) modern ultrahangos képalkotó eljárásnak tekinthető. A vizsgálat során egy vékony, rugalmas katétert vezetünk be a méhszájon át az endometriális üregbe, majd a katéteren keresztül kontrasztanyagot fecskendezünk a méh üregébe, illetve a petevezetékekbe ultrahangos kontroll alatt. Ezzel az eljárással felmérhető a petevezetékek átjárhatósága, valamint kimutathatóak a méh esetleges anatómiai rendellenességei. A módszer előnyei közé tartozik, hogy érzéstelenítést nem igényel, ambuláns körülmények között elvégezhető egyszerű és gyors vizsgálat, amely nem jár röntgensugárzással, mégis alaposan és gyorsan felmérhető általa a méh és petevezetékek állapota.

Általános nőgyógyászati vizsgálat

Ez a megszokott, rutin nőgyógyászati vizsgálatot jelenti.
A meddőség hátterében meghúzódó anatómiai eltéréseket leggyakrabban a kismedencei fájdalom, illetve a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával megállapított eltérések jelzik. Említésre méltó az a tény, hogy a súlyos petefészekgyulladáskor  (amely legtöbbször nemcsak a petefészekszövet gyulladását jelenti, hanem gyakran a petevezetékeket is érinti) a petevezetékek elzáródásának valószínűsége 11%, illetve ismételt gyulladásos folyamatok esetén ez az arány 54%-ra emelkedik.

Vérvizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok

Ez a gyakorlatban  vérvételt jelent. Erre általában a ciklus 2. vagy 3. és 20-21. napján van szükség, amikor a ciklusra jellemző hormonszinteket ellenőrizzük.

Kulcsfontosságú a tüszőérést serkentő hormon (follikulus stimuláló hormon, FSH) szérumszintjének ellenőrzése. Bizonyos meddőséget kiváltó betegségek esetén (pl. PCOS) a tüszőnövekedésért, petesejt kilökődéséért és a sárgatest kialakulásáért felelős ún. luteinizáló hormon (LH) mérése is fontos. Ezen kívül az említett hormonok egymáshoz viszonyított arányának kiszámítása is alapvető fontossággal bír. A petefészek által termelt női hormon, az ún. ösztrogén (E2) szérumszintjének megállapítása segít a petefészket hatékonyan stimulálni képes gyógyszer kiválasztásában. Bármilyen kezelés elkezdése előtt hasonlóan fontos a tejelválasztásért felelős,prolaktinnak nevezett hormon szérumszintjének mérése, valamint a pajzsmirigyfunkció ellenőrzése.

A ciklus második felében a sárgatest által termelt hormon (progeszteron) megfelelővé teszi a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt befogadására.  Az ismételt vetélésekkel járó esetek hátterében alacsony progeszteronszint állhat.

Számos hormonproblémával és az ovuláció hiányával küzdő nőnél különböző kromoszóma-rendellenességek állhatnak a háttérben, ezért fontos lehet a vérből történő un. kariotipizálás .

A hormonális változások követésében a vérvizsgálatok mellett a test alaphőmérsékletének mérése is hasznos módszernek bizonyulhat. Ez egy  rendkívül egyszerű módszer, amelyet a nők saját maguk, otthon is elvégezhetnek. Ismerve azt, hogy az alap testhőmérséklet az ovuláció után megemelkedik, ez a teszt hasznos információkkal szolgálhat az ovuláció bekövetkezését illetően.

A hormonvizsgálatokon kívül a különböző vírusfertőzések (hepatitisz, HIV) is kimutathatóak vérvizsgálat útján.

Első beszélgetés - konzultáció

Az első beszélgetés alkalmával, az orvos részletes anamnézist vesz fel a pár férfi és női tagjáról. Elbeszélget a párral a korábabban előfordult betegségekről, beavatkozásokról, műtétekről, szülészeti és nőgyógyászati anamézisről, a családban előforduló megbetegedésekről, táplálkozási szokásaikról, fizikális állapotukról  stb. A beszélgetést általános nőgyógyászati és ultrahangos vizsgálat követi, majd megbeszélik a szakorvos által ajánlott vizsgálatokat és kezeléseket. Mindezek miatt érdemes a korábbi kivizsgálások eredményeit, a korábbi műtétek zárójelentését a párnak magával hozni lehetőleg  fénymásolatban.

További cikkeink...

  1. Andrológiai vizsgálat

2020 Copyright © www.fivmures.ro, All Rights Reserved | Powered by: 4M Concept Studio.