Sprijin şi profesionalism pentru o nouă viaţă

  • Publicat în Blog
Ce se întâmplă în urma fertilizării artificiale, respectiv la ce cheltuieli se pot aştepta cuplurile care necesită ajutor în acest sens? Despre aceste aspecte am discutat cu Dr. Nagy Barna, medic primar obstetrică-ginecologie, directorul medical al Clinicii de Fertilitate Zygota din Sângeorgiu de Mureş.
- Fiecare cuplu care apelează la noi beneficiază de consiliere detaliată în vederea pregătirii pentru procesul terapeutic corespunzător.  

- Ce se întâmplă după prima prezentare a unui cuplu la clinica Zygota?
- În primul rând solicităm analizele din care se poate deduce cauza infertilităţii sau dimpotrivă, lipsa cauzelor, întrucât la 10-15% dintre cazuri nu se cunoaşte originea infertilităţii. Urmează apoi un tratament medicamentos, aşa-numita hiperstimulare ovariană controlată, care ţinteşte obţinerea mai multor ovocite (celule reproductive feminine). În cazul fecundării naturale, lunar în ovar apar mai mulţi foliculi însă doar unul singur creşte în dimensiuni şi acesta conţine un ovul matur, bine dezvoltat. Restul celulelor se atrofiază, deci se pierd. În urma procedurii amintite obţinem mai multe ovule și mai mulţi embrioni. 

- Dacă se obţin ovulele mature, care este pasul următor?
- La momentul oportun se aspiră lichidul folicular cu ovulele conţinute, se trimit la laborator unde biologul efectuează fertilizarea. Cultivarea durează între 3-5 zile, după care putem transfera mai mulţi embrioni în uter. Embrionii neutilizaţi se pot congela. 

- Întregul procedeu de fertilizare in vitro costă în jur de 3-4 mii de euro, iar o parte din costuri pot fi decontate.
- Da, statul îşi asumă o treime din cheltuieli. Ministerul Sănătăţii decontează persoanelor asigurate costurile pentru aspiraţie, cultivarea embrionilor timp de 3 zile şi cele aferente unui transfer de embrioni. Deocamdată programul nu are termen limită, deci cuplurile interesate pot solicita sprijin pe tot parcursul anului. Clinica noastră a primit fonduri pentru decontarea a 71 de proceduri.  

- Care sunt condiţiile pentru obţinerea suportului financiar?
- În cadrul programului pot participa femei cu vârsta între 24-40 de ani, dar nu pot utiliza spermă de la donor. Programul poate fi accesat de cuplurile afectate de boli ale trompelor uterine, spermă de slabă calitate sau în cazul unor afecţiuni care fac imposibilă fertilitatea naturală. De asemenea, pot solicita sprijin şi cuplurile cu multiple încercări nereușite. 

- În experienţa Dvs. cât de curajoase sunt cuplurile în privinţa deciziilor de acest gen?
- Tot mai multe cupluri îndrăznesc să apeleze la noi cu probleme de infertilitate. La început mamele nu doreau să aducă nici măcar fotografii ale bebeluşilor lor concepuţi la noi, însă astăzi îşi asumă cu mai mult curaj faptul că da, au un copil conceput în eprubetă şi astfel peretele mândriei noastre devine tot mai încărcat cu pozele micuţilor! Este un sentiment deosebit de plăcut şi pentru noi, iar faptul că munca noastră dă rezultate ne motivează!


Sursa: revista Noileg

Minunea ta este bucuria noastră

  • Publicat în Blog
Sosirea fiecărui bebeluş reprezintă un miracol şi în acest fel familia se întregeşte. Din păcate stilul de viaţă alert din zilele noastre, stresul, precum şi o serie de tulburări organice pot împiedica împlinirea unei familii. Există însă soluţii! De peste cinci ani Clinica de Fertilitate Zygota din Sîngeorgiu de Mureş ajută cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate.
 
Păşind în sala de aşteptare Dr. Nagy Barna, medic primar obstetrică-ginecologie, directorul medical al clinicii ne prezintă cu o bucurie radiantă „peretele mândriei” care conţine fotografiile bebeluşilor a căror viaţă a început aici, între pereţii clinicii. Curând va trebui să schimbăm acest panou cu unul mai mare, adaugă dânsul bucuros.

„Concepţia potrivit căreia doar femeile pot fi afectate de infertilitate este una eronată – afirmă medicul. Deşi în trecut se considera că în primul rând femeile sunt cele care se confruntă cu asemenea tulburări, s-a adeverit că problemele de infertilitate au o pondere egală între cele două sexe, motiv pentru care actualmente este recomandabil să se evalueze ambii membri ai cuplului”.

Vorbim despre infertilitate dacă după un an de activitate sexuală regulată nu survine fecundarea. Se întâmplă adesea ca pe parcursul mai multor ani cuplurile să se consulte cu mai mulţi medici, însă fără o examinare detaliată. În mod frecvent pacienţii ajung la clinica noastră după o perioadă de 5-10 ani.

„La noi la caucazieni şansa unei femei de a rămâne însărcinată pe cale naturală, fără ajutor medical cu ocazia unei ovulaţii este de 7%. Prin procedura de fertilizare in vitro obținem mai mulți embrioni, o parte din ei urmând să fie congelați. Rata de succes după prima intervenție este de aproximativ 40%, dar dacă nu dă rezultate, speranţa nu trebuie pierdută. Rata de succes cumulată după transfer repetat de embrioni congelaţi poate ajunge la 70-80% - afirmă încurajator medicul.

Pe fondul infertilităţii pot exista numeroase modificări fizice, tulburări de dezvoltare sau uneori ea poate fi determinată de probleme psihice. Adesea constatăm existenţa unor probleme la care nici nu ne-am fi gândit. Sistemul nervos central are, la rândul său, o influenţă semnificativă asupra fertilităţii, astfel inclusiv stresul poate avea rol în determinarea infertilităţii.

Actualmente cuplurile decid să aibă copii tot mai târziu, iar cu avansarea în vârstă ovulele suferă anumite modificări genetice, astfel că în jurul vârstei de 35 de ani jumătate dintre celulele de reproducere feminine prezintă defecte, iar la vârsta de 40 de ani acest raport atinge şi 70% - subliniază Dr. Nagy Barna.

Numărul pacienţilor clinicii care şi-a deschis porţile din anul 2011 este în continuă creştere, iar dacă în primul an personalul instituţiei a efectuat 20 de astfel de intervenţii, anul trecut s-a încheiat cu peste 300 de fertilizări. Se utilizează proceduri moderne, la nivel european, iar numărul intervenţiilor  reuşite este la fel de mare ca media europeană, la costuri mai reduse.

Încurajez cuplurile fără copii să nu renunţe! – adaugă în încheiere medicul şef al clinicii. Există speranţe, sunt posibilităţi multiple pentru a rămâne însărcinate!
Echipa medicală  și specialiștii de înaltă calificare a Clinicii de Fertilitate Zygota din Sîngeorgiu de Mureş face tot posibilul ca şi familiile care se confruntă cu probleme de infertilitate să se bucure de miracole.


Sursa: revista Noileg

Infertilitatea nu este un eșec personal!

  • Publicat în Blog

7 Aprilie este Ziua Internatională a Sănătății, ocazie cu care dorim să atragem atenția că infertilitatea este o boală care se poate trata în cele mai multe cazuri cu success!

2018 Copyright © www.fivmures.ro, All Rights Reserved | Powered by: 4M Concept Studio.